יש לך עסק ונתקלת במשבר? מעוניין להצמיח את החברה שלך? אתה לפני הקמת עסק ורוצה איך עושים את זה נכון? ב-2 מילים: ייעוץ עסקי. בהרחבה, נספר לכם קצת יותר על עולמו של ייעוץ עסקי. בשנים האחרונות ייעוץ עסקי הולך ותופס תאוצה ולא סתם. כיום כל עסק צריך להיות במגמה של שיפור כדי להיות רווחי ואפילו להגדיל את הרווח. עסק שעומד במקום ולא מתקדם – עלול להגיע לכדי כך שייסגר, וגרוע מזה – עלול להוביל למשבר כלכלי. מסיבה זו חשוב לתכנן נכון את העסק עוד בטרם נולד.
לפני הקמת עסק מומלץ להיוועץ בייעוץ עסקי (ישנן חברות שממש מתמחות במתן ייעוץ עסקי) מקצועי הבקיא בתחום בו הוא הולך לייעץ, בקיא בעולם הפיננסי, בקיא בתחום הניהול. נשער שעולה לכם המחשבה מדוע עלי להוציא כסף עבור יועץ עסקי? האם יש מישהו שמכיר את המוצר שלי יותר מאני עצמי?
התשובות לשאלות אלו טמונות בייעוץ עסקי
אחלק את התשובה ל-2: ראשית, יועץ עסקי אמנם עולה כסף, אך בטווח הארוך מדובר בהוצאה משתלמת מאוד שלאחר זמן מה מחזירה את עצמה. כאשר מלווים ע"י יועץ עסקי מתבצע תכנון מקדים לכל העסק, מה שממזער את הסיכונים שעלולים לפגוש בהם במהלך הדרך, ובכך למעשה חוסכים הרבה יותר. שנית, זה נכון, בעל עסק מכיר את המוצר שלו הכי טוב מכולם, אך מתוך כך שהוא מכיר את המוצר הכי טוב הוא לא אובייקטיבי ביחס אליו, הוא יחשוב שהמוצר איכותי ויש לו רק יתרונות, ולא יחשוב בכלל על החסרונות, לא יחשוב על קהל היעד – מה הצורך שלו , על איזה צורך בא לענות המוצר ואיך הוא הופך להיות פתרון בשבילו. בעל עסק לא תמיד מכיר את השוק והמתחרים, וזאת בניגוד ליועץ עסקי שבשלב ראשון מנתח את העסק על כל זוויותיו, את המתחרים והשוק, את קהל היעד, את התקציב ואיך מתחלק, את הפעילות השיווקית שיש לבצע וכדומה. תוך ההיכרות של היועץ העסקי עם העולם המקצועי, הניהולי והכלכלי הוא יודע לעשות זאת על הצד הטוב ביותר. בשלב שאחרי הוא מכין תכנית עסקית בהסתמך על הנתונים שניתח קודם לכן. תכנית זו צריכה להיות מיושמת ע"י החברה עבורה נדרש השינוי, כמובן בשלב זה מלווה היועץ העסקי את החברה ולמעשה כל הדרך.
ההיבט הכלכלי ותכנון תקציבי
הזכרנו את ההיבט הכלכלי. חשוב לתכנן מראש מהו התקציב אותו משקיעים בהתחלה, ומה התקציב אותו משקיעים בכל חודש. מהיכן מגייסים את המימון הראשוני? האם דרך הבנק? הלוואות בערבות המדינה?, חברות האשראי? גיוס המונים? או כל אופציה אחרת. לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות, והבחירה תלויה בסכום הדרוש ובהתאמה לעסק הספציפי אותו רוצים להקים. חלוקת התקציב מתייחסת גם לפעילות השיווקית, תשלום לספקים, תשלום לעובדים, תשלום על בית העסק עצמו. יש צורך להגדיר הכל מראש כדי לא להגיע למצב של בור כלכלי שממנו קשה לצאת.
כפי שתוכלו לראות, פתיחת עסק איננה דבר פשוט, עסקים רבים נפתחים ונסגרים בכל עת. על מנת שעסק יחזיק מעמד ויהיה רווחי צריך לדעת להתנהל נכון. ייעוץ עסקי זהו שירות שעשוי לסייע לבתי עסק לפני הקמתם וגם בזמן בו הם כבר קיימים, כי כל עסק צריך להיות בשאיפה להתקדם, בבחירת יועץ עסקי יש לוודא שהוא מנוסה ושיש המלצות מלקוחות אחרים שהצליחו בזכותו, שהוא מלומד ובקיא בתחום העסק.
המאמר נכתב בשיתוף חברת מינדד המתמחה בייעוץ עסקי.