בטרם מחליטים לקפוץ למי הבריכה הצוננים, יש להכיר את כל הצעדים לקראת הקמה של בריכה פרטית בחצר הבית, כשאחד הצעדים המשמעותיים הינו הוצאה של היתר בנייה. כל תהליך הוצאת היתר בנייה הינו תהליך בירוקרטי שמתבצע אל מול הרשות או המועצה המקומית ולא ניתן לדלג עליו. בהתאם לזאת, כדאי להכיר את חוקי העזר העירוניים עוד לפני שמתחילים. ישנן בריכות פרטיות שלא תדרושנה היתר ואלה בעיקר בריכות שהן לא מקובעות בתוך האדמה, אך בכל מקרה של מבנה קבע כמו בריכת שחייה פרטית שחפורה בתוך הקרקע, יידרש היתר, גם אם מדובר על מבנה שהוא בעומק של 40 ס\"מ, יידרש היתר בנייה לפי חוק ויש להתכונן לכך בהתאם.

בעבר בריכת שחיה פרטית הייתה סמל סטטוס ונבנתה בעיקר במתחם החצר של ווילות פאר, אולם היום ניתן לזהות בריכות שחיה בבתים פשוטים יחסית, זאת בזכות הטכנולוגיה המתקדמת בתחום ומנעד הפתרונות הזולים בכל הנוגע לחומרי גלם ושיטות בנייה. כך לדוגמא, בריכות מתועשות שעלותן זולה הרבה יותר מבריכה שעשויה מבטון, מהוות בחירה מועדפת במקומות רבים. יחד עם זאת, בריכות בטון הן חזקות ועמידות וכן מרשימות במיוחד, מאחר שהן מבוקעות באדמה בעזרת יציקת בטון וזאת הסיבה שהן גם עולות יותר.
באילו מקרים יש צורך בהקמת בריכה פרטית?
כשמעוניינים בבריכות שהן מקובעות עמוק בתוך האדמה כמו בריכות בטון שקועות, כדאי לדעת שמבנה מהסוג הזה משדרג את איכות החיים ולצד זה, גם מעלה אוטומטית את ערך הבית. ישנם סוגים שונים של בריכות שחייה שיתאימו לבנייה בבית פרטי ורובן דורשות הוצאה של היתר מהרשות המקומית כמו בריכות בטון, מתועשות וגם כאלה שעשויות מפיברגלס. רובן של בריכות עילית, סוגים שונים של בריכות שנרכשות בחנויות הצעצועים ומרכיבים אותן לבד, לא מצריכות הוצאת היתר, אך במקרים חריגים ישנן רשויות שדורשות היתר בנייה גם כשמדובר בבריכות מהסוג הזה, על אף שהגדרתן הברורה תהייה – מבנה נייד בהיעדר יציקה וקיבוע לקרקע. בנוסף להיתר אותו נדרש להוציא מהרשויות, יהיה צורך גם לשלם היטל השבחה ותשלום עבור ארנונה. את האישורים הללו יש לקבל מהרשות המקומית לאחר שמגישים תוכנית בנייה מסודרת שתוכננה באמצעות אדריכל נוף. כמו כן, הרשות המקומית תבקש גם מדידה של השטח בעזרת מודד מוסמך שיגיש את הנתונים כחלק בלתי נפרד מהבקשה.
איך מתבצעת הבקשה לקבלת היתר?
את כל התהליך של הבקשה יש לעשות עוד בטרם מתחילים לחפור בור בחצר או כל פעולה אחרת. לעיתים התשובה של הרשות יכולה להתעכב ולכן כדאי להיעזר באיש מקצוע שיודע לזרז הליכים. את הבקשה מפנים כאמור לרשות המקומית כשאליה מצרפים תכנית בנייה וכל מסמך שהוא קשור או רלוונטי כמו דו\"ח מדידה, חישובי שטח של כל המרחב, הסוג והמידות של המבנה שיוקם, חומרי הגלם המיועדים לשימוש, תכנית גידור המתחם ואמצעי ביטחון וכולי. בכל הנוגע לביטחון, הרשויות יבקשו לדעת אם קיים תכנון הקמת גדר שתוחמת את המבנה, או במידה ולא מתכננים גדר, איזה כיסוי בטיחותי מייעדים לשים, שימנע נפילה לבריכה וכו\'.
התהליך המתבצע ברשויות המקומיות
לאחר הגשת הבקשה, הרשות תבחן בצורה מקיפה ומדוקדקת את הבקשה ותכנס וועדה שתחליט בהתאם לכל הממצאים שייחשפו. בוועדה יבחנו למעשה כמה פרמטרים מהותיים כגון העומק של הבריכה שאותה מעוניינים לבנות, הייעוד של הבריכה, בדיקה אם המרחק של המבנה מהמגרש עומד בדרישות (מעל מטר), ויבדקו גם את סוג הגידור, התיחום או הכיסוי שמייעדים לשים.
במקרים מסוימים יהיה צורך בחוות דעת מקצועית מפי גורם חיצוני כלשהו כמו – אישור של מהנדס בכיר, אישור מטעם המשטרה או כיבוי האש, המשרד לאיכות הסביבה וכו\', ואת זה כדאי לעשות לפני שמגישים את הבקשה. המיקום של המבנה וקווי הבניין שלו יקבעו לפי תב״ע המקומית ששוררת ביישוב, בדרך כלל אפשר יהיה לבקש הנחות בכל הנוגע לקווי בניין לבריכות שחייה, רק במידה והקמת הבריכה לא תתאפשר לפי התב\"ע המקומית.
לסיכום, בהיעדר היתר בנייה לא ניתן יהיה להתחיל את עבודות הבנייה של בריכת שחייה פרטית וזאת הסיבה שרצוי לבחון את הנושא בטרם עת ולהגיש בקשה להיתר בנייה בצורה המקצועית ביותר.
המאמר נכתב באדיבות ערן לוינסון – אמנות הגינה הקסומה – עיצוב, הקמת גינות ובריכות שחיה