אילו ויטמינים ושאר ערכים תזונתיים מכיל הקקאו בצורתו הטבעית ואיך תורם צמח זה לבריאותנו? הצטיידו בחפיסת השוקולד האהובה עליכם והישארו איתנו למדריך מתוק ובריא במיוחד
ב-7.7 יחול יום השוקולד הבינלאומי ולכבוד החג המתוק, אספנו במיוחד עבורכם 7 יתרונות בריאותיים של צמח הקקאו שבלעדיו לא יכולנו לציינו. עוד לפני כן, חשוב לחדד שהקקאו אמנם מהווה מרכיב משמעותי בשוקולד, אבל כשאנחנו אומרים קקאו אנחנו מתכוונים לצורתו הגולמית בפרט. מכאן שכדי לקבל את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים המצויים בו דוגמת ויטמין c, מגנזיום ואבץ וליהנות מיתרונותיו הבריאותיים, יהיה עלינו לצרכו בצורתו הטבעית יותר: כפולי-,שבבי-, אבקת-, ו/או חמאת-קקאו. את הקקאו עצמו תוכלו לערבב במשקה חם ואפילו בשייק בריאות או לאכול במגוון צורות: במאפים, קינוחים ואפילו במנות מבושלות ומשביעות כמו כרובית בתנור – אכן, קראתם נכון. אז מהם יתרונותיו הבולטים של הקקאו? בכתבה הבאה שלפניכם.
אילו ויטמינים ומינרלים מסתתרים בקקאו הטבעי והופכים אותו לבריא להפליא?
קקאו בצורתו הטבעית מכיל ויטמינים, מינרלים ומרכיבים תזונתיים חשובים. לפניכם כמה מהמובילים מביניהם כולל הערך התזונתי לכפית קקאו גדושה של 5 גרם, כמו גם מקורות טבעיים נוספים לצריכתם, שיתכן ויעוררו בכם השראה למנות עשירות בטעמים ובבריאות.
- מגנזיום – 24.95 מ״ג. מינרל זה חיוני, בין היתר, לבניית העצמות ולתמיכה בתפקודה של מערכת החיסון. מזונות נוספים שעשירים במגנזיום כוללים סובין חיטה, גרעיני פשתן ודלעת ונבט חיטה.
- ברזל – 0.693 מ״ג. המינרל הנפוץ ביותר בגופנו האחראי לחילוף החומרים, תהליכי גדילה והתפתחות והעברת החמצן מהריאות לשאר רקמות הגוף. ברזל נפוץ בעיקר בכבדי בעלי חיים, דגים, אגוזים, שקדים ושמרי בירה.
- אבץ – 0.341 מ״ג. מינרל חיוני לתפקוד מערכת החיסון, ריפוי פצעים, בריאות המעי וחלוקת תאים נכונה בתקופת ההריון. אבץ נפוץ גם בבשר בקר וכבש, ביצים, שעועית שחורה ולבנה.
ומה לגבי ויטמינים? כפית גדושה של קקאו מכילה 0.145 מ״ג ויטמיני B (1,2,3,5,6 ו-9), 0.005 מ״ג ויטמין E (המנטרל רדיקלים חופשיים), ו-0.1 מ״ג ויטמין K (המסייע בקרישת דם ובבניית העצם).
ואיך כל זה תורם לנו? 7 יתרונות בריאותיים של הקקאו
- שיפור הבריאות הקוגניטיבית: הוספת אבקת קקאו לתפריט מסייעת בשיפור ביצועים קוגניטיביים. מחקרים מצאו קשר חיובי בין צריכת קקאו לתפקודי זיכרון, רמת תשומת לב ואיכות שנת הלילה.
- חיזוק המערכת החיסונית: אבקת קקאו מכילה ברזל, אבץ וסלניום – מינרלים החיוניים לתפקוד המערכת החיסונית.
- עשיר בפוליפנולים: נוגדי החמצון הטבעיים המצויים במזונות כמו פירות, ירקות וקקאו, נקשרים לשיפור רמות כולסטרול וסוכר בדם ולהורדת לחץ הדם. לפוליפנולים יש השפעה חיובית על מגוון מערכות ואיברים בגוף והם מסייעים גם בהפחתת דלקות.
- שיפור זרימת הדם: אותם הפוליפנולים משפרים את זרימת הדם למוח ומשפיעים על ייצור תחמוצת החנקן. לפוליפנולים הנפוצים בקקאו יש ככל הנראה גם תפקיד במניעת ניוון מוחי דוגמת מחלת האלצהיימר אך המחקרים בנושא עדיין נמצאים בשלב ראשוני.
- מצב רוח טוב: שוקולד, באשר הוא, ממלא לרוב באנרגיות חיוביות, אך צריכת קקאו טבעי יכולה לשמר את ההרגשה הטובה לאורך זמן. צמח הקקאו מכיל אנאנדמיד, האנדרופין המכונה ״כימיקל האושר״, חומצת אמינו טריפטופן החיונית לייצור סרוטונין וסרטונין בילד-אין, וצריכת קקאו טבעי באופן יום יומי, יכולה לתרום לשיפור מצב הרוח באופן קבוע.
- שיפור בריאות הפה: ממחקרים שבוצעו עד כה בבעלי חיים נמצא קשר חיובי בין קקאו לבריאות חלל הפה ולמלחמה בחיידקים אוראליים, כל עוד אינו מכיל סוכר כמובן.
- בריא לעור: אנו אולי רגילים לחשוב על שוקולד כגורם עיקרי לפצעי אקנה אך בפועל, לפוליפנולים שבקקאו יש יתרונות משמעותיים למראה העור. מחקרים מצאו כי צריכת קקאו כחלק מהתפריט לאורך זמן מסייעת להגנה מפני השמש, לזרימת הדם בעור ולשיפור מרקם פני השטח ולחות העור.
אלו רק כמה מיתרונותיו הבריאותיים הרבים של הקקאו הטבעי, כשבעתיד אולי נוכל להוסיף אליהם גם סופרלטיבים נוספים. מחקרים ראשוניים מצאו תכונות אנטי-אסתמתיות ויכולת הפחתת התכווצויות דרכי הנשימה, כמו גם תוצאות חיוביות ומעודדות בהפחתת סרטן השד, הלבלב, המעי הגס, לוקמיה והערמונית – אך אלו טרם עברו לשלב הניסויים הקליניים ונוסו על בעלי חיים בלבד.
אנחנו לא יודעים איך אתם מציינים את יום השוקולד הבינלאומי, אבל מאחלים לכם שהוא יהיה מתוק טעים – ובריא במיוחד.
חג שוקולד שמח!