הטקס הממלכתי לציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה יתקיים זו השנה ה-18 במשואה, המכון הבינלאומי ללימודי השואה בתל יצחק. הטקס יערך בשיתוף משרד החוץ, בהשתתפות כ-60 שגרירים ויתקיים השנה בסימן: "?NEVER AGAIN-לעולם לא עוד?".
בין הדוברים בכנס השנה: אלוף במיל' – דורון אלמוג – יו"ר הסוכנות היהודית, שגריר ארה"ב בישראל, מר ג'ייקוב ג' לו, יו"ר משואה, יוסף פייט. ומנהל מחלקת הטקס במשרד החוץ, מר גיל השכל. במסגרת הכנס יתקיים פאנל שגרירים, בהנחיית מר גיל השכל מנהל מחלקת הטקס במשרד החוץ, בנושא תפקידה של מדינת ישראל במאבק באנטישמיות בת זמננו.
בכנס השגרירים, יוקרן לראשונה סרט תיעודי קצר – ניצולי השואה נוכח אירוע הדמים ב-7 באוקטובר, בו ניצולי השואה, מרביתם תושבי הקיבוצים בעוטף עזה מתעדים את תחושותיהם ותובנותיהם בעקבות השבת השחורה.
איה בן נפתלי, מנכ"לית מכון משואה: "הטבח הנורא של ה- 7 באוקטובר, האכזריות, חוסר האונים והיקף הקורבנות – הציף במלוא החומרה את זיכרון השואה. בשיח הישראלי ובשיח הבינלאומי התעוררו אסוציאציות קשות מתקופת השואה… מה שארע בישראל הוא מתקפה טרוריסטית על האנושות שיהודים וישראלים הם קורבנותיה הראשונים, והיא מבחן ואתגר לעולם הנאור כולו – האם הלקח הפעם נלמד – האם לאחר ה- 7 באוקטובר באמת יהיה "לעולם לא עוד"?
"נשיא המדינה כתב במנשר לאומות העולם: "מאז השואה לא נרצחו כל כך הרבה יהודים ביום אחד. ומאז השואה לא היינו עדים למראות של נשים וילדים יהודים, סבים וסבתות – אפילו ניצולי שואה – נדחפים למשאיות ונלקחים בשבי?" דומה היה שעבור רבים בחברה הישראלית בכלל, ובקרב ניצולי השואה בפרט –נפערו סדקים בחלום המדינה כערובה מוחלטת למחויבות לדורות "לעולם לא עוד". בה בעת העלייה הדרמטית בגילויי אנטישמיות בעולם לאחר טבח 7 אוקטובר והמלחמה, עורר סימן שאלה: האמנם העולם למד לקח לאחר השואה? האם המאבק כנגד כל גילוי של אנטישמיות בכלל, בכלל זה הכחשת הטבח בדומה להכחשת השואה, כמו גם התעלמות הרועמת של ארגוני זכויות נשים וזכויות ילדים מהאכזריות וזוועות ההתעללות והרצח – מחייבים חשבון נפש משותף של אומות העולם? מה שארע בישראל הוא מתקפה טרוריסטית על האנושות שיהודים וישראלים הם קורבנותיה הראשונים, והיא מבחן ואתגר לעולם הנאור כולו – האם הלקח הפעם נלמד – האם לאחר ה- 7 באוקטובר באמת יהיה "לעולם לא עוד"?
מכון משואה: משואה – המכון הבינלאומי ללימודי השואה הוא מוסד לשימור מידע הכולל ארכיון ציבורי ובית ספר מרכזי להוראת השואה, שנועד לעורר שיח על משמעותה של השואה לחברה ולתרבות בת זמננו. המכון מתמקד בקורות השואה, כמו גם בתהליכי עיצוב הזיכרון בחברה הישראלית ובשיח הבינלאומי ובהשפעתם על עיצוב זהותנו היום. ייחודו של משואה בין מוסדות ההנצחה והמוזיאונים טמון בדגש המושם על דיון בהיבטים של זיכרון השואה הרלבנטיים לשיח הישראלי והבינלאומי בן זמננו. גישה זו יוצרת זיקה בין היבטים היסטוריים לשאלות של תרבות, זיכרון ושאלות של זהות המשליכות על חיינו היום.
22 בינואר, מכון משואה בתל יצחק, בין השעות 10:00-12:00