החלה עונת הזהב הירוק!

החלה עונת הזהב הירוק!
זן אבוקדו מלומה. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

ארגון מגדלי הפירות: יבול האבוקדו יעמוד השנה על 150,000 טון
בעקבות העלייה בצריכת האבוקדו בישראל יינטעו עוד 5,000 דונם אבוקדו

וגם- זן חדש של אבוקדו "מלומה" ולא הזמר

ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל מדווח כי, השנה יבול האבוקדו בארץ יעמוד על כ- 150 אלף טון (!) כאשר הממוצע בשנה עומד על כ- 120 אלף טון. בזכות תכונותיו הבריאותיות, נמצא האבוקדו בקטגורית ה'סופר פוד' ובשנים האחרונות עולה הביקוש בעולם לצריכתו בעשרות אחוזים, עובדה המעודדת חקלאים רבים לגדל אבוקדו.
רק בארבע שנים האחרונות (פרט לשנת שמיטה) ניטעו עוד כ- 20,000 דונם מטעי אבוקדו, עיקרם באזור הנגב המערבי ובעוטף עזה, וכיום היקף מטעי האבוקדו עומד על כ- 140,000 דונם, כאשר בשנה הבאה יינטעו עוד כ- 5,000 דונם, על מנת לספק את צריכת האבוקדו העולה בישראל. עוד מוסיף בלחסן כי ישראלי צורך בממוצע בין 8-9 קילו אבוקדו בשנה, כאשר שיא צריכת האבוקדו הינה בחודשים שבפתחנו- דצמבר, ינואר ופברואר, וההערכה היא כי בשנים הקרובות תעלה צריכת האבוקדו לכ-12-13 קילו בשנה.

ירון בלחסן. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

האבוקדו נחשב לפרי ייצוא מוביל בישראל, כ-50% מתוך יבול האבוקדו השנתי משווק בעיקר למערב ומזרח אירופה, וכן ליפן, איתה נחתם לפני כשנתיים הסכם ראשון לייצוא אבוקדו מזן האס – הפופולארי ביותר בעולם, כאשר שאר היבול (50%) מיועד לשוק המקומי. בנוסף, מתנהלים מגעים ראשונים, לפתיחת ייצוא האבוקדו הישראלי לאיחוד האמירויות והודו.

מטעי אבוקדו בגליל העליון. צילום: ראובן דור

ראובן דור, מנהל יחסי החוץ ומחקרים סובטרופיים במו"פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, ויו"ר שולחן מגדלי האבוקדו במועצת הצמחים: "ענף האבוקדו נחשב ליציב, שוק גידול האבוקדו העולמי הוערך בשנת 2018 ב-13.64 מיליארד דולר, ובשנת 2026 צפוי שווי השוק לצמוח ולעמוד על כ- 21.56 מיליארד דולר. למרות איום משבר האקלים, שומר הענף על התייעלות עקבית, זאת הודות למחקר מתקדם תוך שיתוף פעולה של מו"פ צפון- במכון המחקר מיגל, ב'חברה לפיתוח הגליל' ומכון וולקני, דוגמת הצלחת מחקר חדש שהתקיים ב'מרכז לחדשנות בפוסטהארבסט' ( PostHarvest) במכון המחקר מיגל, כחלק מפרויקט 'אבוקדו כל השנה', הנתמך על ידי קרן המדען הראשי במשרד החקלאות במסגרתו הצליחו חוקרי מיגל לאסם אבוקדו למשך שנה שלמה(!)".

עוד מציין דור כי, קטיף האבוקדו מתקיים כמעט לאורך כל השנה, "זה עתה הסתיים קטיף זן גליל וזן דיי והחל קטיף זן אטינגר וזן האס, המבוקשים בקרב הציבור, זן האס- בצבע שחור-סגול, קליפתו מחוספסת וטעמו אגוזי, זן אטינגר- הינו פרי גדול וירוק, צורתו אגסית ומרקמו חלק. בחודשים נובמבר- דצמבר ימשך קטיף האטינגר והאס, ויצטרפו זני פינקרטון, פוארטה, ודמוי האס. בחודשים ינואר-אפריל נמשך קטיף האס, פינקרטון ודמוי האס, במאי- יוני ייקטף זן ריד, האחרון בעונה", אומר דור.

'מלומה' ולא הזמר – זן אבוקדו חדש בשוק הישראלי 'מלומה'
ארגון מגדלי הפירות מברך את אורן ולך הבעלים של "משתלת אורן ולך", במושב תלמי אלעזר, חקלאי ושתלן וותיק, שהשלים בהצלחה את תהליכי הבחינה והאקלום בארץ של זן האבוקדו החדש והמבוקש 'מלומה' וקיבל את אישור השירותים להגנת הצומח. שיווקו באופן מסחרי בשווקים בישראל ובחו"ל יחל כבר החודש, נובמבר 2022.

זן אבוקדו מלומה. צילום: משתלת אלסבסטה

אקלום הזן החדש, יענה על צריכת האבוקדו העולה בקרב הצרכן הישראלי ובמקביל ינסה להתגבר על חלק מהאתגרים המורכבים ביותר של ענף האבוקדו – 'תופעת הסירוגיות': (עצי פרי הנושאים יבול רב בשנה אחת ויבול דל בשנה שלאחריה), המאפיינת בעיקר את זן 'האס', הנחשב לזן המבוקש ביותר.

אורן ולך, הסוכן הבלעדי של זן 'מלומה' בישראל, החל לפני 8 שנים בתהליכי אקלום בארץ של ה'מלומה', זן אבוקדו פטנטי, דמוי 'האס' שמקורו בחוות מלומה במחוז לימפופו בדרום אפריקה, שם הוא נטוע בהיקף של 25% משטחי האבוקדו.
ה'מלומה' נחשב לזן אבוקדו איכותי – בעל טעם מיוחד, ארומתי ואגוזי בדומה לזן 'האס', יש בו איכות פנימית וטעם מעולים והתרככות אחידה, תכונות פרי המתאימות לשימוש במסעדות וסושיות.

ה'מלומה' בעל גרעין המהווה רק 15%-10% מנפח ציפת הפרי, כאשר נפח הגרעין בזן 'האס' הינו כ-20%. משקל הפרי נע בין 220 לכ350-300 גרם – גדלים המבוקשים בשווקי יצוא במיוחד, קליפתו שחורה, מחוספסת ועובייה בין 1-1.2 מ"מ, אשר מאוד נוחה להוצאת הציפה מהפרי. ה'מלומה' בעל אופי צימוח צירי (עם ענף מרכזי "מוביל"), המאפשר נטיעה צפופה של 80-66 עצים לדונם, מגיב יפה לגיזום ומאפשר נטיעה צפופה בעיצוב החדשני במטעי הפרי של "קיר פירותי" כהכנה לקטיף רובוטי בעתיד.

זן אבוקדו מלומה. צילום: משתלת אלסבסטה

ולך אומר: "אקלום זן ה'מלומה' בארץ הגיע מתוך רצון להציע הן למגדלים והן לצרכנים אלטרנטיבה משופרת לזן 'האס', מבחינת איכות הפרי וכן מבחינת ייעול אופי הגידול. כיום בישראל נטועים כ-2,000 דונם של 'מלומה' שניטעו מהצפון ועד לנגב, המניבים בין 2 ל-2.5 טון לדונם, כאשר בישראל היבול הארצי הממוצע של הזן האס הוא 1.4 טון לדונם. החודש החל קטיף ה'מלומה' וימשך עד חודש פברואר".

ירון בלחסן מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל מציין כי, ענף האבוקדו מהווה הוכחה מוחשית וחזקה לערך החקלאות המתקדמת בישראל והצלחתו, "החקלאים התמודדו בשנה האחרונה עם איום הרפורמה בחקלאות שהציעה להפקיר את החקלאים והחקלאות בארץ לידי יבוא פירות וירקות מחו"ל, אנו קוראים כעת לממשלה החדשה שתקום לחזק את ענף החקלאות וההתיישבות העובדת השומרת על אדמות הלאום בגבולות המדינה", מציין בלחסן.

על פי נתוני מועצת הצמחים- בישראל כ- 140,000 דונם אבוקדו, 70,000 דונם ממוקמים בגרנות, מטה אשר, משגב וזבולון, כ- 44,000 דונם בעמקים הצפוניים, מטה יואב, עוטף עזה ואשקלון, ו- 26,000 דונם באזור ברחובות, השפלה ובחוף הכרמל. בחודשי שיא עונת האבוקדו (אוקטובר-דצמבר לערך) נמכר קילו אבוקדו לצרכן בישראל במחיר ממוצע של בין 6-9 שקלים בלבד, כאשר המחיר לחקלאי עבור קילו אבוקדו בעונה זו הינו בין 2-3 שקלים בלבד. המחירים משתנים בכל חודש בהתאם לסוג הזן וכמות ההיצע לאורך השנה כולה.

עוד כתבות שיעניינו אותך
שולחן חג חוצה עדות- קרפלך לצד תבשיל צפון־אפריקאי: מתחם בופה מציג תפריט חגים מגוון לראש השנה ולחגי תשרי
שולחן החג הישראלי מתכנס סביב עדות ומסורות שונות, וכל משפחה...
רהיטים מעוצבים לבית: פתרונות מושלמים לנוחות וסטייל
ספות מיטה: פתרון מושלם לניצול חלל אם אתם מחפשים פתרון יעיל...
סוף החופש הגדול: סיורים חינוכיים וחווייתיים במקלט הקופים הישראלי
מקלט הקופים הישראלי ביער בן שמן, ביתם של כ-1800 קופים...
גם באוגוסט ממשיכים לבלות בנמל קיסריה: היסטוריה, תרבות, מוזיקה, יוגה והרפתקאות מול הים
נמל קיסריה מזמין את הקהל הרחב להמשיך וליהנות גם באוגוסט...
עולמות של דמיון עם בית בובות מעץ
אין דבר שמחזק את הדמיון של הילדים יותר ממשחקים שמעודדים...
חוויית הטעמים האסיאתיים אצלכם בבית
ראמן הוא אחת המנות המפורסמות ביותר במטבח היפני, אבל האהבה...
חוגגים אהבה בצ'אטוצ'אק: המסעדה תלבש חג ותהיה מקושטת באווירת ט"ו באב מבחר מנות ספיישל אותנטיות, קוקטיילים ומוזיקה שתשלים את האווירה
בין התאריכים 7-8 באוגוסט מסעדת צ'אטוצ'אק בנתניה, שמביאה את תאילנד...
אוגוסט של פסטיבלים: מסביב לעולם, אמני חושים, דינוזאורים, בלונים, ביקור בדיוטי פרי ואפילו בתאילנד- כניסה חופשית
החופש הגדול נצבע בשלל פסטיבלים, סדנאות מסביב לעולם –חוויות חושים,...
אירוע משכר... בשורה לחובבי הוויסקי: בכירי ענף האלכוהול ורשתות המזון והמשקאות בישראל משיקים ויסקי חדש בישראל
בכירי  חברת ישרקו, מקבוצת טיב טעם, בראשות יריב ארדון -...
סופ"ש משפחתי בנמל קיסריה: חוויה של למידה וכיף לכל הגילאים
בסוף השבוע הקרוב מזמין נמל קיסריה את הציבור הרחב לבילוי...
דילוג לתוכן