בני משפחת הינשופיים, כמו ינשוף העצים, ינשוף השדות, הלילית והשעיר, הם דורסי לילה הממלאים תפקיד חשוב במערכת האקולוגית. רוב הזמן אנחנו בכלל לא מודעים לקיומם – בשעות היום הם אינם פעילים, וצבעי ההסוואה שלהם מסתירים אותם היטב. בלילה, כשהם צדים, מעופם כה חרישי עד שאין סיכוי שנשמע אותם. אבל בדיוק עכשיו, בתקופה הזאת בשנה, הם מפרים את שתיקתם.
שאלנו את אביהוא שרווד, מייסד עמותת למען חיות הבר, מה בדיוק קורה עם הינשופים באביב?
"עונת הרבייה של מיני ינשופים רבים בישראל היא באביב, ואז אפשר לשמוע את קריאות החיזור שלהם", אומר אביהוא. "הם מקננים בגזעי עצים חלולים, בקינים עזובים של ציפורים אחרות כגון עורבים, במבנים נטושים ואפילו בארגזי קינון מלאכותיים"
במהלך תקופת הדגירה, הנמשכת כ-30 יום, הנקבה כמעט אינה עוזבת את הקן, והזכר מביא לה אוכל. לאחר שהגוזלים בוקעים האם מטפלת בהם במסירות, מאכילה אותם ומחממת אותם. אבל גם כשהגוזלים פורחים ועוזבים את הקן, תפקידם של ההורים אינו מסתיים.
"תכונה שמייחדת את משפחת הינשופיים", מסביר אביהוא, "היא שהגוזלים יורדים מהקן כבר בגיל עשרים יום, כמה שבועות לפני שהם מסוגלים לעוף. הנוצות שלהם עדיין לא גדלו והם נראים כמו כדורי פלומה יפהפיים. הם מתרחקים מהקן וחוקרים את סביבתם, אך עדיין תלויים באמא ואבא שיאכילו אותם ויגנו עליהם. בניגוד לינשופים הבוגרים, הפרחונים קולניים מאוד ומשמיעים יללות ייחודיות כדי לבקש מזון, ואז אנו עשויים להבחין בהם או בהורים שמטפלים בהם. זו גם הסיבה לכך שאנשים אוספים את הפרחונים ומביאים אותם אלינו, במחשבה מוטעית שהם במצוקה"
אוקיי, אז הקריאות של הפרחונים הן פשוט חלק מהתהליך הטבעי, והינשופים באמת אינם זקוקים לעזרתנו בגידול הצאצאים שלהם. מה בכל זאת אנחנו יכולים לעשות למענם?
"צריך בעיקר להגן על בתי הגידול שלהם, והם כבר יעשו את השאר," אומר אביהוא. "ינשופים זקוקים לחללים טבעיים ללינה ולקינון, ולכן חיוני לשמר שטחים פתוחים, יערות וחורשות. עוד דבר חשוב שאנחנו יכולים לעשות הוא לצמצם את החשיפה שלהם לרעלים. ינשופים ניזונים בעיקר ממכרסמים והם מדבירים ביולוגיים מעולים, אך הם עצמם עלולים להיפגע מרעלים שהאדם מפזר נגד מזיקים. יש להשתמש בחומרי הדברה באופן מבוקר וזהיר, ולהימנע מרעלים מסוכנים המזהמים את הסביבה ופוגעים בבעלי חיים אחרים בשרשרת המזון."
ואם נתקלים בינשוף פצוע? מה עושים?
"במקרה כזה יש לדווח מיד לרשות הטבע והגנים בטלפון 3639*, או לעמותת למען חיות הבר בטלפון 054-5203071," אומר אביהוא, ומוסיף: "זכרו, ההגנה על הטבע היא באחריות כולנו! עמותת למען חיות הבר פועלת למען הצלה ושיקום של חיות הבר בישראל. אנו מזמינים אתכם לתמוך בפעילותנו ולסייע לנו לשמור על הטבע למען הדורות הבאים"