ביטוח דירה היא פוליסה המכילה בתוכה שני תוכני כיסוי שונים: באחד מתייחס המושג לכיסוי של נזקי מבנה ובשני מתייחס המושג לכיסוי ביטוחי של תכולה. ביטוח המבנה הוא זה שאחראי על כיסוי נזקים כגון דוודים, מערכות סולריות, מרפסות, חלונות, דלתות, מערכות חשמל וכל שאר החלקים הקבועים במבנה באופן קבוע. חלק זה של הפוליסה ניתן להרחבה גם לכיסוי של ערך הקרקע ובמקרה זה יכסה עבור נזקי שריפה, רעידת אדמה, נזקים שנגרמו בזדון, נזקי צנרת וכדומה.
החלק השני השייך לכיסוי ביטוחי של תכולת הדירה אחראי על כיסוי במקרה של נזקים או הרס של כל מה שקשור לתכולת הדירה כריהוט, חפצי ערך, תכשיטים וכל שאר חפצים שאינם קבועים במבנה. החלק של ביטוח התכולה דואג לכל תכולת הדירה באופן מלא. אין אפשרות לבטח רק חלק מתכולת הדירה.
פוליסת ביטוח דירה במקרה של השכרת הנכס
רב רובם של שוכרי הדירות אינם מודעים לעובדה כי בתור השוכרים מוטלת עלינו חובת שלמות הנכס והחזרתו במצב בו נתקבל ע"י המשכיר. במצב של נזק או אסון עשויים הן המשכיר, והן השוכר, לשאת בהוצאות כבדות. בכדי למנוע מצב זה רצוי לדאוג לפוליסת ביטוח דירה גם לדירות שכורות.
באחריותו של השוכר לבטח את הנכס שברשותו ע"י רכישה של ביטוח דירה המכסה במקרים של נזקי אש בעיקר. רצוי שהפוליסה תכלול גם כיסוי צד ג' בו יירשם שם המשכיר לצורך השתתפות באחריות במקרה הצורך. חשוב מאד לכלול בתוך הפוליסה במקרה זה גם סעיף ויתור שיבוב כנגד המשכיר (משמע- זכותו של הלקוח לתבוע את נזקיו מצד ג'). על הפוליסה לכלול אף סעיף כיסוי כנגד אבדן שכר דירה (עפ"י רב בשיעור של 12 חדשי שכירות).
באחריותו של המשכיר לרכוש פוליסה הכוללת כיסוי הן במקרים של נזקי אש, והן במקרים של רעידת אדמה ואסונות טבע אחרים. על הפוליסה לכלול גם תחום כיסוי של צד ג' וסעיף המתייחס לאבדן שכר דירה בשיעור של 12 חדשי שכירות.
במקרים מסוימים ישנה אפשרות לרכוש פוליסת ביטוח דירה אחת ע"י המשכיר והשוכר יחד. במקרה זה יש לציין על מי מוטלת אחריות ההשתתפות העצמית במקרה של תביעה ביטוחית.